Biblioteca “Gheorghe Țițeica” Constanța a prins viața în anul 1969 odată cu înființarea școlii, având titulatura de atunci a Școlii cu clasele I-VIII nr. 30. Fondul de carte, 5054 volume, a fost preluat de la Școala Generală Nr. 13, bibliotecar fiind d-na Cojocaru Aritina, care a ieșit la pensie pe 1 februarie 1988. Începând cu această dată biblioteca a fost preluată de d-na Dudaș Rodica, fondul de carte ajungând la 10089 volume.
La data de 1 iunie 1992 d-na Dudaș Rodica se transferă la Școala Generală Nr. 43 Constanța, iar eu am fost angajată prin concurs, biblioteca având 11216 volume de carte. Spațiul destinat bibliotecii era format din două încăperi micuțe situate la primul etaj. Aici am primit ca donație primul calculator IMB cu ajutorul căruia am creat prima bază de date a bibliotecii într-un format excel.
În vara anului 2005 biblioteca, cu cele 12541 de volume, a fost mutată la parter, într-un mobilier nou, în fostul atelier al băieților, al anilor ’90. Noul sediu fiind situat în fața intrării elevilor și lângă scara acestora a dus la înflorirea bibliotecii. Aici s-au desfășurat numeroase activități, lansări de carte, întâlniri cu scriitori, diseminări ale proiectelor, pregătirea elevilor pentru concursurile școlare, în urma cărora numărul cititorilor a crescut considerabil.
În perioada 4-10 octombrie, anual, din 2010, se desfășoară “Săptămâna Mondială a Spațiului Cosmic”. Aceast proiect internațional este coordonat de către Națiunile Unite cu sprijinul Asociației pentru Saptămâna Mondială a Spațiului Cosmic și a coordonatorilor locali în multe țări. Saptămâna Mondială a Spațiului Cosmic este cel mai mare eveniment educativ din domeniul spațiului la nivel mondial. Dacă la început au participat doar câteva clase, de câțiva ani s-au implicat toate. Ecourile acestui proiect au ajuns în mass-media locală și pe site-ul http://www.worldspaceweek.org.
Un alt proiect de succes al bibliotecii este “ Robocărticel”, care a luat naștere în aprilie 2014. Rolul acestuia fiind îmbogățirea fondului de carte din biblioteca școlii și asigurarea unui grad ridicat de acces la cultura al copiilor, cadrelor didactice și părinților din comunitatea școlară. Am ales luna aprilie pentru desfășurarea acestui proiect deoarece pe 2 aprilie este marcată Ziua Internațională a Cărții pentru Copii. Data nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărţilor pentru copii, ea coincidând cu ziua de naştere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen și a fost iniţiată în anul 1967, fiind un prilej ideal pentru promovarea literaturii pentru copii. Din anul 1995, la iniţiativa UNESCO, se sărbătoreşte în întreaga lume, din doi în doi ani, la 23 aprilie, Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor, având drept scop promovarea dreptului şi libertăţii lecturii. Deviza acestei sărbători mondiale fiind “Lectura pentru toţi”. În anul 1998, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, adaugă la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie Ziua Bibliotecarului din România. Rodul acestui proiect a fost de 2568 volume de carte, făcând ca în anul 2019 numărul cărților din bibliotecă să fie de 15302. Îmbogățirea bibliotecii cu titluri noi, de actualitate, cu titluri reeditate într-o grafică atrăgătoare a crescut interesul elevilor față de carte, determinându-i să frecventeze mult mai des biblioteca școlii.
Biblioteca școlii dispune de programul e-BiblioPhil, un sistem integrat de gestiune de bibliotecă și distribuție bibliografică (cărți, broșuri, reviste, materiale audio-video și preprinturi (lucrări prepublicate) din toate domeniile cunoașterii, literaturii și artelor). Sistemul integrat de bibliotecă, BiblioPhil, poate îndeplini în acest moment atât funcționalitățile unui Catalog Local de obiecte bibliografice cât și cele ale unui Catalog Partajat. Datorită caracterului online al programului și orientării spre internet, utilizatorii au acces la resursele bibliografice din rețeaua BiblioPhil.
Bibliotecar,
Moșoiu Anca
Adrese utile:
Catalaogul electronic : http://ghtiteica-ct.ebibliophil.ro/
Biblioteca virtuală e-BiblioPhil: http://ebibliophil.ro/biblioteca-virtuala