secretariat@scoala30constanta.ro 0341.405.849

Despre noi

FILE DE ISTORIE

ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR. 30 „GHEORGHE ŢIŢEICA”

Înființarea Şcolii cu clasele I-VIII nr. 30  în orașul Constanța în anul 1969 trebuie plasată și considerată în cadrul condițiilor social-istorice ale perioadei respective.

               Legea privind învățământul din România, votată la 13 mai 1968, reînnoda practic,  tradițiile învățământului național în ceea ce privește promovarea accesului la educație pentru populația tânără a țării. Conform acestei legi, principiile funcţionării învăţământului românesc erau: dreptul la învăţătură fără deosebire de naţionalitate, gen, rasă, religie, caracter laic, învăţământ obligatoriu cu o durată de zece ani, sistem de burse de stat, gratuitate pentru toate nivelurile de învăţământ, folosirea limbii materne pentru toate „naţiunile conlocuitoare”.

            În acest context legal, pe strada Flămânda, numărul 13 acum cincizeci de ani, se clădea o coloană a infinitului ce aprecia trecutul, valorifica prezentul şi privea cu ochi senini spre viitor.

             Azi, şcoala cu nume de matematician, „Gheorghe Ţiţeica”, ieri şcoala normală ori şcoala generală pentru un sfert de veac, a reprezentat şi reprezintă o emblemă a învăţământului preuniversitar constănţean.

  • Şcoala a fost înfiinţată în anul 1967 şi a funcţionat până în 1969 sub titulatura de „Liceu Pedagogic”.
  • În  anul 1969  a primit  denumirea de „Şcoala nr. 30”.
  • Din martie 1996 până în anul 2011, instituţia s-a numit „Şcoala cu clasele I-VIII « Gheorghe Ţiţeica »”.
  • Începând cu anul 2011 are titulatura  „Şcoala Gimnazială nr. 30 « Gheorghe Ţiţeica »”.
  • A fost ales ca patron spiritual, matematicianul de renume, Gheorghe Ţiţeica, în semn de preţuire a valorilor culturii naţionale.
  • Ziua şcolii, stabilită pe 23 aprilie – ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost sărbătorită din 1996 în fiecare an, fiind precedată de concursuri şcolare la diferite discipline, mai important fiind cel de matematică „Gheorghe Ţiţeica”.
  • Din anul 2011, Grădiniţa cu orar normal „Hansel si Gretel” a devenit structura unităţii noastre şcolare.

Azi, Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” oferă o educaţie de tip modern, în spiritul reformei învăţământului şi de integrare europeană a României.

          Aşadar, această școală s-a născut dintr-o necesitate, iar această necesitate încă există, dovedită de numărul foarte mare de elevi care îi pășesc pragul.

          ”Un învăţământ cu standarde ridicate de calitate, într-o şcoală de nivel european”: iată  dezideratul instituției noastre școlare.